Program dla gastronomii – rozwiązanie stworzone z myślą o maksymalnym ułatwieniu pracy kasjera, kelnera i kucharza. Skrócenie wielu procesów, zapewnienie dobrej komunikacji w lokalu gastronomicznym w połączeniu z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń podniesie na wyższy poziom jakość obsługi klienta. A jak wiadomo, w branży gastronomicznej zadowolony klient to podstawa sukcesu. Programy dla gastronomii sprawdzają się nie tylko w największych restauracjach, ale też w kawiarniach, fast-foodach, a nawet niewielkich barach mlecznych – wszędzie tam, gdzie właściciel lokalu dba o klienta i ceni nowoczesne rozwiązania.
Na polskim rynku działa kilku producentów oferujących funkcjonalne oprogramowanie dla gastronomii. Jednym z nich jest Softech – twórca Gastro, jednego z najstarszych systemów dedykowanych branży. Również Symplex i Insoft – firmy zajmujące się tworzeniem oprogramowania dla małych i średnich przedsiębiorstw – mają w swojej ofercie systemy dla gastronomii. BUCHCOM Salon sprzedaży oprogramowania dla gastronomii w Pruszkowie oferuje aplikacje tych właśnie producentów. Znamy potrzeby lokalnych firm, wybieramy więc wyłącznie najwyższej jakości programy dostosowane do specyfiki rynku i branży.
Wybierając program dla gastronomii, warto zwrócić uwagę na kilka bardzo istotnych czynników:
Prostota obsługi
Żaden właściciel lokalu gastronomicznego nie ma czasu na wielogodzinne szkolenia nowych pracowników – program, z którego korzysta restauracja, kawiarnia czy bar, powinien być intuicyjny w obsłudze. Nauka wykonywania najważniejszych czynności przy pomocy nowoczesnych systemów zabiera nie więcej niż 15 minut! Program prosty w obsłudze to także szybsza i sprawniejsza praca kelnera oraz ograniczenie do minimum ryzyka popełnienia błędu.
Współpraca z urządzeniami
W skład systemu gastronomicznego oprócz oprogramowania i drukarki fiskalnej powinny wchodzić także urządzenia takie jak ekran dotykowy, terminal płatniczy i inne. Nowoczesny program powinien komunikować się z tymi modelami sprzętu, którym sprzedawca posługuje się w lokalu lub które zamierza nabyć. Czym bardziej nowocześnie wyposażone stanowisko kasjerskie, tym sprawniejsza obsługa klienta, a co za tym idzie więcej zadowolonych klientów i większy zysk dla lokalu.
Integracja programów
Program do prowadzenia sprzedaży w lokalu gastronomicznym to jedno, a program do dokonywania analiz finansowych, zarządzania przedsiębiorstwem itp. to drugie. Warto korzystać z linii zintegrowanych programów, które współpracują ze sobą – wymieniają dane, pozwalają planować różne działania itp. Bardzo nowoczesnym rozwiązaniem są np. programy dla kelnerów instalowane na tablecie lub smartfonie (Gastro miniPOS oraz Bonownik) – kelner nie spisuje już zamówienia na kartce, lecz wprowadza je do systemu, skąd jest ono automatycznie przesyłane do kuchni – bez pomyłek i niedomówień. To nie tylko ogromna oszczędność czasu i sił pracowników, ale też wzrost renomy lokalu gastronomicznego!